Autor przepisu
Oceń ten przepis
0/10
🚀Szybki, prosty i pyszny deser na niespodziewaną wizytę rodziców, albo dzień wolny, kiedy cukiernia jest zamknięta, a zapomnieliśmy zrobić zakupy.
🍎 Zrobimy go ze składników, które zazwyczaj i tak posiadamy w domu. Całość przygotowania nie przekroczy godziny.
Można go dostosowywać do swoich potrzeb i upodobań 🙂
🧈Masło można bez problemu wymienić na masło wegańskie i wtedy ciasto przypadnie do gustu tez tej jednej osobie z rodziny, która zawsze nie ma co jeść.
🍬Cukier można zastąpić ksylitolem erytrolem, albo jeszcze czymś innym i zje go spokojnie wujek, który musi oficjalnie pilnuje cholesterolu, oraz ciocia na wiecznej diecie.
Maslo, mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, zagnieść w jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki lub zamrażarki na 10- 15 min.
Pokroić dwa jabłka, dorzucić inne owoce, które akurat mamy np, maliny, jeżyny. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i innymi przyprawami do smaku
Wyłożyć małą blaszkę papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąc z lodówki, jeżeli jest bardzo zimne, można zetrzeć na tarce polowe ciasta na spod blachy. Można tez po prostu palcami odrywać małe kawałeczki i mniej więcej pokryć spod blachy.
Nałożyć owoce. Dodatkowo można dodać bakalie np. tutaj dodałam płatki migdałów i zmielone orzechy włoskie.
owoce Przykryć resztą kruszonki tak aby w miarę pokryć je ciastem
Piec około 30 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze ciepłe można nałożyć łyżką na talerzyki. Cala konsystencja będzie luźna i rozpadająca się, ale ciepła i pyszna!
Do tego można dodać bitej śmietany, lody waniliowe, jogurt naturalny - co kto lubi 🙂