Autor przepisu
Oceń ten przepis
0/10
Przydane kotlety mielone z mizeria i ziemniaczkami. Idealne na obiad.
3 średniej wielkości cebule pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Podsmażaj cebulkę na małym ogniu przez około 10/15 minut, aż się zezłoci.
Namocz jedną bułkę w wodzie. Dodaj bułkę do mięsa mielonego uzyskamy przyjemniejsza konsystencję.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj namoczoną bułkę i podsmażoną cebulkę. Dopraw jedną łyżeczką soli oraz połowa łyżeczki pieprzu. Dodaj jedno całe jajko i połącz wszystkie składniki łyżką lub ręką.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego, w zależności od wielkości patelni. Całe dno powinno być pokryte olejem.
Kotlety uformuj w dłoni i obtocz w bułce tartej. Ja formuję kotlety wielkości takiej jak widać na zdjęciu, około 7 na 4 cm.
Kotlety smażymy na małym ogniu przez około 10 minut na stronę. Usmażone kotlety należy wyjąć na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Ziemniali Należy obrać i zalać wodą. Na każdy kilogram ziemniaków używam 2 litrów wody i jedną czubata łyżeczkę soli (około 5g).
ziemniaki gotujemy około 25-30 minut aż będą miękkie. Czas może zależeć od wielkości ziemniaków i gatunku. Ugotowane ziemniaki odparować a następnie utłuc tluczkiem do ziemniaków.
Zielone ogórki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki.
Kroimy szczypiorek i dodajemy do miski. W miesiącach zimowych lub gdy nie mamy szczypiorku, możemy zastąpić drobno pokrojoną cebulą lub szalotką.
Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę i całość mieszamy.