​
​
Strona główna
Przepisy
Posiłki
Okazje
Rodzaj Kuchni
Diety Specjalne
Składniki
Metody Przygotowania
Dla Dzieci
Wypieki
Pozostałe

The starting point for your next project with Minimal UI Kit, built on the newest version of Material-UI ©, ready to be customized to your style.

Odkrywaj
Blog
Przepisy
Nowości
Popularne
Poradniki
Informacje
O nas
Kontakt
Współpraca
FAQ
Społeczność & Bezpieczeństwo
Regulamin
Polityka Prywatności
Mapa Strony

© 2021. All rights reserved

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

9.0(1)
Dodano: 02 sty 2024
Wyświetleń: 22

Dla ilu osób6+ osób
Czas przygotowaniaponad godzinę
Przepis źródłowyhttps://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/golabki/przepis.html

Oceń ten przepis

0/10


Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym


Składniki
Farsz
400 g
Mięso mielone z łopatki wieprzowej
400 g
Mięso mielone wołowe
100 g
Ryż
2 szt.
Cebula żółta
5 g
Sól
5 g
Pieprz
1 szt.
Kapusta biała
1500 g
Bulion
600 g
Przecier pomidorowy
15 g
Mąka pszenna

Wymagane przyrządy kuchenne
Garnek
Kuchenka

Wykonanie
Etap 1. Farsz


Etap 2.

Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.


Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.


Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.


Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.



Komentarze
Dodaj komentarz
​