​
​
Strona główna
Przepisy
Posiłki
Okazje
Rodzaj Kuchni
Diety Specjalne
Składniki
Metody Przygotowania
Dla Dzieci
Wypieki
Pozostałe

The starting point for your next project with Minimal UI Kit, built on the newest version of Material-UI ©, ready to be customized to your style.

Odkrywaj
Blog
Przepisy
Nowości
Popularne
Poradniki
Informacje
O nas
Kontakt
Współpraca
FAQ
Społeczność & Bezpieczeństwo
Regulamin
Polityka Prywatności
Mapa Strony

© 2021. All rights reserved

Ogórki małosolne

10.0(2)
Dodano: 09 maj 2024
Wyświetleń: 27
Test name

Autor przepisu

Test name

Dla ilu osób1-2 osoby
Czas przygotowania30-60 minut

Oceń ten przepis

0/10


Ogórki małosolne to mój ulubiony sposób przetwarzania ogórków. Polecam zrobić je przynajmniej raz w roku 🥒🥒🥒.


Należy mieć na uwadze, aby nie zrobić ich za dużo. Jeżeli nie zjemy ich przez 7-10 dni po prostu się ukiszą. Jeśli nie jemy ich zatem zbyt dużo, lepiej zrobić mniejszy słoik dwa razy 😀.


Oczywiście nic nie stanie się gdy się ukiszą jednak do ogórków malosolnych daje więcej czosnku, który gdy ogórki poleżą zbyt długo daje zbyt intensywny smak.



Składniki
1,5 kg
Ogórek gruntowy
1 szt.
Korzeń chrzanu
3 ząbki
Czosnek
2 gałązki
Dojrzały koper
1 litr
woda
2 łyżki
Sól

Wymagane przyrządy kuchenne
Garnek
Kuchenka
Słoik

Wykonanie
Etap 1. Przygotowanie słoika

Słoik dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem.

Etap 2. Ogórki i dodatki

Ogórki powinny być gruntowe i twarde. Ja wybieram ogórki dosyć małe. Nie odkrajam końcówek a jedynie odrywam zwiędnięty kwiat z końców, jeżeli taki występuje.

Ogórki należy umyć pod zimną wodą. Do tego przepisu użyłem około 1,5kg ogórków.

Do ogórków niezbędne będą dodatki. Na taką ilość ogórków użyłem 3 ząbki czosnku, 3 małe kawałki korzenia chrzanu (lub jeden cały) oraz 2 gałązki kopru.


Czosnek i chrzan należy obrać, a koper umyć pod zimną wodą.


Nie przesadzam z ilością dodatków, taka ilość w zupełności wystarcza na większy słoik ogórków (około 2 litry).

Gotujemy wodę z dodatkiem soli (2 łyżki soli na każdy litr wody). Ja czekam aż woda przestygnie, jednak można je zalać także wrzątkiem. Wtedy zrobią się szybciej.

Etap 3. Układanie

Na dnie słoika umieszczam przygotowane wcześniej ząbki czosnku oraz chrzan.

Następnie układam ogórki pionowo, dosyć ciasno, ale w przypadku ogórków małosolnych nie jest to aż tak istotne jak w kiszonych.

Zalewamy przygotowaną wcześniej wodą z solą. Ważne jest, aby ogórki nie wystawały z wody.

Słoik zamykamy lub zakręcamy, ale nie muszą być zamknięte całkowicie szczelnie.


Ja na pierwsze dwa dni kiszenia zostawiam małą szczelinę, aby ulatywał gaz ale jednocześnie żeby nic tam nie wpadło.

Potem zamykam słoik szczelnie.

Ogórki są gotowe po 3-4 dniach w przypadku zalania zimna woda lub nawet 2 dniach, gdy zalejemy je gorącą wodą.


Potem można je przełożyć do lodówki, aby dłużej pozostały małosolne.


Na zjedzenie mamy około 7-10 dni, potem robią się kiszone.


Smacznego !


Komentarze
Dodaj komentarz
​